Programma

De VOLKSSTERRENWACHT BUSSLOO heeft iedere vrijdagavond vanaf 19.30 uur een KIJK-AVOND.
Om 20.00 uur begint in de zaal een presentatie over een actueel onderwerp uit de wereld van sterrenkunde, ruimtevaart en weerkunde. Inclusief een pauze duurt de presentatie tot ongeveer 22.00 uur. Bij helder weer kan er voorafgaand aan de presentatie, in de pauze en na afloop van de presentatie met de telescoop naar de sterrenhemel worden gekeken. Aanmelding voor de kijk-avond is niet nodig, maar onze zaal biedt plaats aan ca. 60 bezoekers, dus kom op tijd want vol is vol. De entreeprijs is €6 voor volwassenen en €3 voor kinderen t/m 14 jaar. Reserveren is niet mogelijk.
Bezoekers kunnen gratis parkeren op de parkeerplaats voor de sterrenwacht. (Voor de slagboom linksaf, langs de golfbaan, tot na de bocht.)  Let op: aan parkeren achter de slagboom zijn kosten verbonden!

De presentaties zijn ook nog steeds via de livestream te volgen: Volkssterrenwacht Bussloo op Youtube

 

jun
13
wo
Praktijkavond – Het waarnemen en fotograferen van de zon.
jun 13 @ 19:30 – 21:30
Praktijkavond - Het waarnemen en fotograferen van de zon.

De ervaren zonne-waarnemer Emiel Veldhuis (Zwolle) vertelt over het waarnemen en fotograferen van de zon.

jun
22
vr
Max Planck en de kwantummechanica
jun 22 @ 20:00 – 22:00

Honderd jaar geleden kreeg de Duitse natuurkundige Max Planck de Nobelprijs voor de Natuurkunde voor zijn ontwikkeling van de kwantumtheorie. Dit wordt gezien als het begin van de moderne natuurkunde. Welke impact dit heeft gehad voor de ontwikkeling van de moderne sterrenkunde wordt uitgelegd door Hendrik Beijeman. 

Max Planck

sep
26
wo
Praktijkavond
sep 26 @ 19:30 – 22:00
Praktijkavond

Terugblik op maansverduistering en Perseïden.
De totale maansverduistering van 27 juli zal voor velen het astronomische hoogtepunt van 2018 zijn. Ook op VSB was dit fascinerende hemelverschijnsel goed te volgen met in totaal zo’n 500 bezoekers in een festivalachtige sfeer. Het jaarlijkse Perseïden-maximum ging helaas vanuit Nederland grotendeels verloren door bewolking. Toch konden er nog enkele waarnemingsactiviteiten ontplooid worden. Alex Scholten kijkt terug naar beide activiteiten.
De zuidelijke sterrenhemel vanuit Namibië.
Jaap van’t Leven verbleef half augustus in Namibië en maakte weer fraaie opnamen. Met enkele timelapse-filmpjes toont hij hoe indrukwekkend de uiterst donkere zuidelijke hemel is (inclusief Perseïden).